_SIMPLY CLICK HERE TO JOIN_


Sebagai blogger saya kepengen dong punya follower dan pembaca yang banyak. Nah, saya cari cara dan juga ikut mengamalkan saran yang diberikan teman-teman blogger senior. Saya selalu coba diskusi dengan blogger-blogger kece dan minta masukan tentang gimana saya harus mengelola blog saya. 

Nah, saya pun berkenalan dengan seorang teman dari Malaysia, namanya Noor Maizan. Follower dia banyak banget. 1400 lebih. Gilaaaa… Gimana cara ngumpulin tuh follower banyak banget. Saya pun tanpa ragu bertanya tips ke si Mai, panggilannya. 

Saya (S): “Hai, Mai. Boleh tanya-tanya gak? Gimana sih kamu bisa dapat follower yang banyak gitu? Keren ih kamu”.

Mai (M): (membalas chat dengan bahasa gaul Malaysia) “Kalau nak dapat follower banyak, awak kena follow step-step nie. Satu, awak kena lah rajin blogwalking ke blog orang dan follow blog tu. Kalau orang dah kenal awak, mesti dia datang balik kat blog awak dan follow awak juga.”

S: “Haah.. Saya juga udah sering blogwalking. Tapi mungkin masih belum masuk dalam kategori rajin kali ya.”

M: “Dua, buat contest/giveaway. Paling mudah adalah segmen bloglist. Awak boleh buat syarat follow blog awak. Ramai akan join dan follow nanti.”

S: ‘Hmmmm, I’ll try this’, kata saya dalam hati. 

Terus Mai ngelanjutin.

M: “Tiga, letak button follower yang jelas. Kalau boleh masa awal-awal blogging nie letak pada bagian atas biar orang nampak dan senang nak klik ‘follow’.”

S: (Masih menyimak. Mai is typing…)

M: Empat, join segmen review. Buat masa sekarang ada segmen dari blog Syahirah Valiant. Bila orang review blog kita, nanti akan ramai lah yang akan lihat kehadiran blog kita tu. Mungkin ada juga orang yang akan jatuh cinta dengan blog kita.”

Mai ikut memberikan link postingan Syahirah Valiant untuk saya. Tanpa ragu saya pun klik link nya dan ikutan join challenge nya.. 

Yup, mudah-mudahan ini bisa jadi salah satu cara saya menaikkan trafik di blog saya yang masih seumur jagung ini. The point is do as much as you can do. 

Semangat blogging Jasmi Lovers.. 

(((((Jasmi Lovers))))) lol ^^

0 Shares:
0 comments
  1. Hello Jasmi, harap membantu tips yang saya kongsi itu πŸ™‚
    Seronok juga dapat kawan blog dari luar negara sendiri πŸ˜› , tapi kamulah kawan pertama saya dari Indonesia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like